Lexikon
Adobo Filippínó
Adobo Porto Rico
Advieh Fűszerkeverék
Agar-agar
Aji Amarillo Chili
Ajwain, Ajowan
Aka Miso - Vörös Mizo
al dente
Alaea Só Hawaii-ról
Alaplé
Amchoor, amcur, amkur, amchur
Amerikai Barbecue Grillfűszer, Kansas-i
Amerikai Barbecue Grillfűszer, Texas-i
Ancho Chili
Andalúz Fűszerkeverék
Ánizsmag
Arab Hétfűszer keverék
Aranydurbincs
Arbutus - Szamócafa gyümölcs
Asafoetida, Hing
Ashanti bors
Awase Miso - Vegyes Mizo
Azték fűszerkeverék
Ancho Chili
Egy tömzsi, széles formájú chilifajta, nyersen Poblano a neve, szárítva pedig Ancho. Nem túl erős, éretten 5-15 cm hosszú, vastag falú, mélyvörös színű paprika. Eredeti hazájában, Mexikóban széles körben használják mind nyers, mind szárított formában. Illata visszafogott, aromái a csokoládéra, az aszalt szilvára, az erdei gyümölcsökre és az édesgyökérre emlékeztetnek. Segít testünknek a zsír lebontásában, ezért egy kis fogyasztó hatása is van.
Felhasználási javaslat: felhasználás előtt töröljük meg a chilit, a szárát és a magjait távolítsuk el. Pirítsuk meg szárazon egy serpenyőben, kezdjük ezzel a főzést, sütést. Amikor érezzük az aromák felszabadulását, tegyük forró vízbe 15 percre, majd a megpuhult chilit turmixoljuk össze. Az eredmény egy sokoldalúan felhasználható chilipüré. Tegyük ételbe, főtt/sült/grillezett húsok mellé mártogató szósznak. Felhasználható még áztatás nélkül is, de ekkor érdemes vékony csíkokra vágva használni.
Scoville skála értéke: SHU 1-2.000
hírlevél feliratkozás
Keresés