Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Adobo Almagro   
Adobo Filippínó   
Adobo Porto Rico   
Advieh Fűszerkeverék   
Agar-agar   
Aji Amarillo Chili   
Ajwain, Ajowan   
Aka Miso - Vörös Mizo   
al dente   
Alaea Só Hawaii-ról   
Alaplé   
Amchoor, amcur, amkur, amchur   
Amerikai Barbecue Grillfűszer, Kansas-i   
Amerikai Barbecue Grillfűszer, Texas-i   
Ancho Chili   
Andalúz Fűszerkeverék   
Ánizsmag   
Arab Hétfűszer keverék   
Aranydurbincs   
Arbutus - Szamócafa gyümölcs   
Asafoetida, Hing   
Ashanti bors   
Awase Miso - Vegyes Mizo   
Azték fűszerkeverék   


al dente

A kifejezés a főtt alapanyagok, tészta, zöldségek, rizs vagy bab állagát jelzi, magyarul "fogra való". Az átfőtt, de még alulfőzött, egy kissé a fogaknak ellenállóbb alapanyagok állaga az "al dente" módra való főzés.

Az olasz konyha paszta mindennapi főzési módja, de van, amikor a "molto al dente", vagyis nagyon alulfőzött az előírt, mert sokszor a tésztát kétszer főzik, egyszer előfőzik, majd tovább főzik immár a készülő ételben. Az ezzel a főzési technikával főzött pasztának már "al forno" a helyes kulináris kifejezése.

Tény az is, hogy az "al dente" módra főzött tésztának alacsonyabb a Glikémiás Indexe, mint a puhára főzötté (lassabban szívódik fel az emésztési rendszerünkben).

A zöldségek főzésénél az 'al dente" állapot akkor jó, ha éppen hogy elveszti a nyers ízét, és főleg Brokkolira, Kelbimbóra vagy Zöld Hüvelyes babra értjük.

Kérdezz minket! Kérdezz minket!