Lexikon
Adobo Filippínó
Adobo Porto Rico
Advieh Fűszerkeverék
Agar-agar
Aji Amarillo Chili
Ajwain, Ajowan
Aka Miso - Vörös Mizo
al dente
Alaea Só Hawaii-ról
Alaplé
Amchoor, amcur, amkur, amchur
Amerikai Barbecue Grillfűszer, Kansas-i
Amerikai Barbecue Grillfűszer, Texas-i
Ancho Chili
Andalúz Fűszerkeverék
Ánizsmag
Arab Hétfűszer keverék
Aranydurbincs
Arbutus - Szamócafa gyümölcs
Asafoetida, Hing
Ashanti bors
Awase Miso - Vegyes Mizo
Azték fűszerkeverék
Adobo Porto Rico
A Porto Rico Adobo változatot, a fűszeretett sózást, gazdagon megszórva, bedörzsölve a húst, sütés, grillezés, roston sütés előtt használják. Két fajta Adobo létezik a szigeten, a nedves Adobo, az „Adobo Mojado”, tartalmaz fokhagymát, olíva olajt, sót, feketebor- sot, oregano-t, citromlevet vagy ecetet, vagy mindkettőt keverve. Jobban elterjedt viszont a száraz Adobo használata, az „Adobo Seco”, ami tartalmaz fokhagymaport, hagymaport, sót, borsot, szárított oregano-t, és legtöbbször szárított citromhéjat is. Egyik variációból sem hiányozhat a chili, egy helyi csípős fajta.
Felhasználási javaslat: Grillezett, roston sült, rántott húsok, mint pl. csirke, kecske, marha, sertés,tengeri herkentyűk, halak, rákok, languszták fűszerezésére használják. Párolt, vagy grillezett zöldségfélék fűszerezésére. Jól illik savanykás gyümölcsös ételekbe, pl. ananász, mangó, stb.
Hol használják: Puerto Rico, Karibi térség
hírlevél feliratkozás
Keresés