Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Bafat Masala, Bafat Pito   
Baharat fűszerkeverék   
Baharati Kebap   
Balkán Fűszerkeverék   
Balti Curry Fűszerkeverék   
Bami Goreng Fűszerkeverék   
Basmati rizs   
Béarnaise szósz   
Benin bors   
Berbere fűszerkeverék   
Bird's Eye Chili   
Biryani Masala   
Bombay Masala Fűszerkeverék   
Borókabogyó   
Borsikafű   
Borsmenta   
Bouillon, Fond   
Bouqet Garni fűszerkeverék   
Brazil Fűszerkeverék   
Bruschetta   
Bulgogi - Koreai BBQ   


Balkán Fűszerkeverék

A Balkán (bolgár, albán, makedón) konyhában hasonlóak az étkezési szokások, főleg húsételek vonatkozásában. A sok évszázados török uralom még mélyebb hatással volt az itteni fűszerezési szokásokra, mint nálunk Magyarországon. Legnépszerűbb a bárány és a birka, ezek húsát grillezik, sütik, főzik, de darálva is sokféle ételt készítenek belőle. Gyakori még a húsgombóc, levesekbe főzve, vagy sütve. Fűszerezésként a húsé- telekhez paprikát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert, petrezsely met, feketeborsot, citromot (levet és héját), köményt használnak.

Felhasználási javaslat: Sült-, grillezett-, rostonsült marha-, bárány-, sertéshúsok ízesítésére, húsgombócok, fasírtok fűszerezésére. A bolgár rizses, paradicsomos, krumplis bárányhúsos „djuvecsok”, a húspogácsa „kjufte”, és a muszakák ízesítésére, az eredeti balkán íz világ előidézésére.

Hol használják: Albánia, Makedónia, Bulgária

Kérdezz minket! Kérdezz minket!