Lexikon
Baharat fűszerkeverék
Baharati Kebap
Balkán Fűszerkeverék
Balti Curry Fűszerkeverék
Bami Goreng Fűszerkeverék
Basmati rizs
Béarnaise szósz
Benin bors
Berbere fűszerkeverék
Bird's Eye Chili
Biryani Masala
Bombay Masala Fűszerkeverék
Borókabogyó
Borsikafű
Borsmenta
Bouillon, Fond
Bouqet Garni fűszerkeverék
Brazil Fűszerkeverék
Bruschetta
Bulgogi - Koreai BBQ
Balkán Fűszerkeverék
A Balkán (bolgár, albán, makedón) konyhában hasonlóak az étkezési szokások, főleg húsételek vonatkozásában. A sok évszázados török uralom még mélyebb hatással volt az itteni fűszerezési szokásokra, mint nálunk Magyarországon. Legnépszerűbb a bárány és a birka, ezek húsát grillezik, sütik, főzik, de darálva is sokféle ételt készítenek belőle. Gyakori még a húsgombóc, levesekbe főzve, vagy sütve. Fűszerezésként a húsé- telekhez paprikát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert, petrezsely met, feketeborsot, citromot (levet és héját), köményt használnak.
Felhasználási javaslat: Sült-, grillezett-, rostonsült marha-, bárány-, sertéshúsok ízesítésére, húsgombócok, fasírtok fűszerezésére. A bolgár rizses, paradicsomos, krumplis bárányhúsos „djuvecsok”, a húspogácsa „kjufte”, és a muszakák ízesítésére, az eredeti balkán íz világ előidézésére.
Hol használják: Albánia, Makedónia, Bulgária
hírlevél feliratkozás
Keresés