Lexikon
Baharat fűszerkeverék
Baharati Kebap
Balkán Fűszerkeverék
Balti Curry Fűszerkeverék
Bami Goreng Fűszerkeverék
Basmati rizs
Béarnaise szósz
Benin bors
Berbere fűszerkeverék
Bird's Eye Chili
Biryani Masala
Bombay Masala Fűszerkeverék
Borókabogyó
Borsikafű
Borsmenta
Bouillon, Fond
Bouqet Garni fűszerkeverék
Brazil Fűszerkeverék
Bruschetta
Bulgogi - Koreai BBQ
Béarnaise szósz
Ezt a szósz féleséget főleg sült húsokkal szokásos tálalni. Finomított vaj és tojássárgája, valamint fehérbor ecet a hozzávalói, ízesítve fűszerekkel. Úgy tartják, hogy a Hollandi szósz szülötte. A külömbség a fűszerezésben van. A Béarneise-ben találhatunk salotta hagymát, snidlinget, feketeborsot, tárkonyt, míg a Hollandi szószban citromlevet vagy fehérbort. A nevét a francia Béarn megyéről kapta.
Elkészítése: a salotta (mogyoró) hagymát aprítjuk, a fehérbor ecettel és egy kevés vízzel egy serpenyőben lassú tűzön főzzük, amíg a hagyma megpuhul, és az összes folyadék elfő. A lábast lehűtjük (vízbe süllyesztve), és botmixeres keverés mellett, hozzáöntjük a tojássárgákat. Addig mixereljük, míg krémesedni kezd, majd hozzáadjuk a sót, a borsot és a mustárt (dijonit). Apránként hozzáöntjük az olvasztott vajat, és tovább mixereljük.
hírlevél feliratkozás
Keresés