Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Fajita Fűszerkeverék   
Fehér Miso - vagy Mizo   
Fekete kömény - Shahi Jeera   
Fekete Masala Fűszerkeverék   
Fekete Mustármag   
Fines Herbes Fűszerkeverék   
Fleur de Sel, avagy Sópehely   
Fodormenta   
Fond   
Forralt bor fűszerkeverék   
Fresno Chili   


Fekete kömény - Shahi Jeera

Magyarországon nem a fekete köményt hívják fekete köménynek, hanem a Nigellát. Kiváncsi lennék, melyik ostoba bürokrata találta ki ezt az őrültséget. A Nigellának semmi köze a köményekhez (kömény, római kömény, édeskömény, valamint a ritka indiai, vagy perzsai fekete kömény). Ez egy nagyon nehezen termeszthető növényfaj, kézzel kell szüretelni, ezért drágább, mint a többi köményfaj. Nevezik Shahi Jeera-nak, Kashmíri Jeera-nak (Jeera: kömény), Himali Jeera-nak, Koshur zur-nak vagy Kala Jeera-nak. Perzsa eredetére utal a neve, annyit jelent a Shahi, hogy királyi, mert oly ritka és drága volt. Illatvilága földies, fenyőillatú, füstös, mogyorós. Kis adagokban használják ezt az virágos egzotikus, édeskésebb köményt. Sok gyógyhatást is tulajdonítanak neki, mint az

  • Emésztést elősegítő
  • Pszoriasziszt enyhítő
  • Ekcémát csillapító
  • Hasmenést megállító
  • Asztmát enyhítő
  • Allergiát gátló
  • Köhögés és megfázást csillapító hatást

Felhasználási javaslat: Észak-Indiai, Afgán, Tadzsigisztáni és Iráni ételek elkészítéséhez, ami általában curryket, pörkölteket, ragukat, leveseket jelent, mint a Korma Curry, Biriyani, Tandoori ételek. A főzés elején ajánlatos a száraz serpenyőben gyorsan megpirítani a magvakat, hogy előhozza a diószerű ízét, persze nem odaégetni, csak az illóanyagokat felszabadítani. Rozs alapú kenyerekbe sütve is használják. 

Kérdezz minket! Kérdezz minket!