Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Galanga, Galangál   
Galat Dagga Fűszerkeverék   
Galbi, koreai Barbecue   
Garam Masala fűszerkeverék   
Ghee, vagy Ghí   
Gilt head bream   
Glögg Fűszerkeverék (Forralt bor, Skandináv)   
Glühwein Fűszerkeverék (Forralt Bor, Németország)   
Glutinous Rice - Ragacsos Rizs   
Goda Masala Fűszerkeverék   
Goldbrasse   
Gomashio Fűszerkeverék   
Görögszéna   
Grains of Paradise   
Guacamole   
Guajillo Chili   
Guargumi, Guarmézga, E412   
Guineai bors   
Gujarati Masala Fűszerkeverék   
Gyömbér   
Gyros, Gírosz Fűszerkeverék   


Glutinous Rice - Ragacsos Rizs

Délkelet Ázsia mindennapi rizsfajtája, rövidszemű, hiányzik belőle az amilóz, mivel magas a keményítőtartalma, a főzésnél a szemek összetapadnak. Nemcsak köretként, de édességeket, süteményeket is készítenek belőle. Könnyen formálható belőle golyócska, vagy más forma. Angol neve a Glutinous, Sweet Rice (édes rizs) vagy a Sticky Rice (Ragacsos Rizs), és legalább 200 éve termesztik Kínában. Ebből a rizsfajtából erjesztik a Kínai Főzőbort (rizsbor) és a japán Sake-t is. 

Felhasználási javaslat: köretként mindenféle távol keleti ételekhez, de a hazai riszt is kiválthatjuk vele, édességekhez, tejberizs, rizsfelfújt, rizslepény, stb. Gyümölccsel, lekvárral kombinálva kiváló desszertek készíthetők belőle. Főzni nem szabad, mert a rizsszemek elpattannának, és a kiszabadult keményítőtartalom tönkretenné a rizst, péppé változtatva azt.

Kérdezz minket! Kérdezz minket!