Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Pad Thai - Thaiföld nemzeti étele   
Panch Phoron keverék   
Panko   
Paprika Oleoresin   
Pasilla Chili   
Pastrami fűszerkeverék   
Pav Bhaji Masala keverék   
Peanut Butter   
Perui Inka Rózsaszín Só   
Pesto   
Pilau Masala keverék   
Pimpinella anisum   
Piri-Piri Chili   
Piri-Piri, vagy Peri-Peri keverék   
Piros curry keverék   
Pizza Napolitana Fűszerkeverék   
Polenta   
Porterhouse Steak Fűszerkeverék   
Provence, Herbes de Provence keverék   
Pumpkin (Sütőtök) Fűszerkeverék   
Puy lencse, Le Puy lencse   


Piri-Piri, vagy Peri-Peri keverék

A portugálok fűszerezési szokásainak elterjedése Afrikában, a régi portugál gyarmatokon volt a legjellemzőbb. Swahili nyelven azt jelenti, hogy “bors-bors”, de ez a két szó nem takarja a csípősségre utalást, legalábbis nálunk nem. A madárszer chili a fő összetevője, így meglehetősen csípős, de kevernek még bele édes őrölt paprikát, citromhéjat, fokhagymaport, borsot, hagymaport, babérlevelet, bazsalikomot, tárkonyt és oreganot.

Felhasználási javaslat: Ez a fűszer tökéletes a “Calde Verde”, a protugál leves ízesítésére. Készíthetünk belőle “Molho de piri-piri”-t, egy portugál erős szósz, olíva olajjal keverve, majd pár napig a hűtőben érlelődni hagyjuk. Kiváló még sült csirke-, sült sertés-, marhahúson, sült halon is. Barbecue csirkét, vagy érlelt marhahúst, a sütés előtt kell jól beecsetelni ezzel a csípős szósszal.

Hol használják?: Angóla, Namíbia, Mozambique és Dél-Afrika

Kérdezz minket! Kérdezz minket!