Lexikon
Rajma Masala keverék
Rambután, Hamis Licsi
Ramen tészta
Ras el Hanout keverék
Rasam Masala keverék
Rendang Curry
Rizsszemmintás étkezőtálak
Ragacsos Ázsiai Rizs (Glutinous Rice)
Délkelet Ázsia mindennapi rizsfajtája, rövidszemű, hiányzik belőle az amilóz, mivel magas a keményítőtartalma, a főzésnél a szemek összetapadnak. Nemcsak köretként, de édességeket, süteményeket is készítenek belőle. Könnyen formálható belőle golyócska, vagy más forma. Angol neve a Glutinous, Sweet Rice (édes rizs) vagy a Sticky Rice (Ragacsos Rizs), és legalább 200 éve termesztik Kínában. Ebből a rizsfajtából erjesztik a Kínai Főzőbort (rizsbor) és a japán Sake-t is.
Felhasználási javaslat: köretként mindenféle távol keleti ételekhez, de a hazai riszt is kiválthatjuk vele, édességekhez, tejberizs, rizsfelfújt, rizslepény, stb. Gyümölccsel, lekvárral kombinálva kiváló desszertek készíthetők belőle. Főzni nem szabad, mert a rizsszemek elpattannának, és a kiszabadult keményítőtartalom tönkretenné a rizst, péppé változtatva azt.
hírlevél feliratkozás
Keresés