Lexikon
Salsa Comun fűszerkeverék
Sambal
Sambal Oelek fűszerkeverék
Sambar, Sambhar fűszerkeverékek
Sárga Curry keverék, Thai
Sazón fűszerkeverék
Scoville Skála
Sea bream
Sel Épice keverék
Sel Gris - Tengeri Szürke Só
Serundeng fűszerkeverék
Shahi Jeera - Feketekömény
Shakshuka fűszerkeverék
Sharena Sol keverék
Shichimi Togarashi fűszerkeverék
Shirataki tészta
Shirataki tészta (Japán)
Shiro Miso - Fehér Miso
Shoyu szójaszósz
SHU érték
Soba tészta (Japán)
Somen tészta (Japán)
Sriracha Szósz
Stir Fry
Svanuni Marili keverék
Szingapúr Curry keverék
Szőlőmag olaj
Salsa Comun fűszerkeverék
Az egyik legrégibb ismert európai fűszerkeverék. Ruperto de Nola, I. Ferdinánd nápolyi király szakácsa készített egy keveréket, amit “Salsa Comun”-nek nevezett, az 1500-as évek elején. Ez a híres katalán szakács az egyik legelső szakácskönyvet is írta Európában, 1477-ben. Az ő eredeti keverési receptje nagy örömünkre fennmaradt, ebben található: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, koriander, feketebors és sáfrány. Akkortájt ezek a fűszerek nagyon drágák voltak, keveseknek adatott meg, hogy megkóstolhatták az ezekkel főzött ételeket. Ez ma már nem így van, kedvünkre vásárolhatunk a világ fűszereiből, éljünk ezzel a lehetőséggel. A reneszánsz konyha sokkal bátrabban használt különleges hozzávalókat a mindennapi ételekbe, mint manapság elterjedt. Megtalálhattuk a ribizlit, a szőlőt, a szilvát, a datolyát, a mandulát, az ibolya virágát a vasárnapi húslevesben.
Felhasználási javaslat: Használjuk raguk, pörköltek, levesek, zöldségfőzelékek, szószok, töltelékek, mártások ízesítésére.
Hol használják?: Olaszország
hírlevél feliratkozás
Keresés